Ophanging

Veren en schokdempers die in goede staat verkeren, garanderen comfort, een wegligging en een efficiënt remsysteem

Het ophangingsysteem werd ontworpen om tegemoet te komen aan de voornaamste problemen: de filtering van de trillingen, het comfort, de wegligging in de bochten, de stabiliteit op een recht stuk, de efficiënte remmen, en dit ongeacht de lading, de weersomstandigheden of de toestand van het wegdek.

Naast de ophangingsarmen, de triangels, de kleppen en verschillende silent blokken*, berust het systeem op twee belangrijke elementen die uw veiligheid garanderen: veren en schokdempers . Dit systeem biedt de mogelijkheid om de wielen in contact te houden met de grond en om het verlies aan wegligging te beperken, om de onregelmatigheden van het wegdek te absorberen ongeacht de lading en om de wagen stabiel te houden indien hij vertraagt door te vermijden dat hij gaat duiken en de remafstand langer zal worden.

Indien men over het algemeen de schadegevallen uitsluit die te wijten zijn aan een botsing, dan dienen de veren niet te worden vervangen en dan gaan ze de hele levensduur van de wagen mee. De schokdempers zijn dan weer onderhevig aan normale slijtage te wijten aan permanente bewegingen. Olie of gas dat wordt samengeperst in de buis van de schokdemper via een zuiger kan eveneens wegvloeien in geval van uitgesproken slijtage. Weet dat een olielek op een schokdemper een controleonderzoek met zich meebrengt tijdens de technische controle.

Het leven van een schokdemper is allesbehalve een rustig leven. Na 20.000 kilometer diende hij al ongeveer 1 miljoen keer te werken! De kilometerstand, maar ook de lading van het voertuig, de rijstijl die meer of minder dynamisch is en de toestand van het wegdek beïnvloeden rechtstreeks de levensduur. Vanaf 60.000 km wordt aangeraden om ze te laten controleren door een gekwalificeerde deskundige, en dit om de 20.000 km.

* De silent blok is een elastisch blok bestaande uit speciaal rubber. Deze wordt samengedrukt en wordt tussen stukken geplaatst die de mogelijkheid bieden om trillingen en geluiden te absorberen.