Distributiekit

De distributieriem is een belangrijk mechanisch element. Indien u de riem regelmatig vervangt, gaat de motor langer mee …

Schijnbaar heel gewoon, maar toch heel belangrijk is het feit dat de distributieriem de beweging van de zuigers en van de kleppen op elkaar afstemt. Het breken van deze riem veroorzaakt heel wat onmiddellijke en aanzienlijke schade en soms breekt de motor gewoon. Indien de riem in goede staat verkeert en de spanning optimaal is dankzij de rollen in de distributiekit, kan het ergste worden vermeden!

Het vervangen van de distributiekit is iets wat specifiek wordt bepaald door de richtlijnen van de constructeur. De eerste vervangbeurt is over het algemeen aan de orde tussen de 70.000 en 100.000 km, maar die termijn is specifiek voor elk type motor. Indien u weinig kilometers aflegt, dan moet u er toch aan denken om de riem om de 5 jaar te vervangen, want de samenstellende elementen (textielelementen en synthetische elementen op basis van rubber in het bijzonder) verslijten na verloop van tijd, ook al wordt er mechanisch minder van vereist. Er bestaat geen enkel betrouwbaar element om te oordelen over de slijtage van de distributieriem. Een specialist kan wel controleren of de spanning van de riem goed is en kan u advies geven. Bij bepaalde wagens vereist de distributieriem andere accessoires, zoals de waterpomp. Het is soms beter om deze elementen preventief te vervangen in functie van de kilometerstand van uw wagen.